велика Україна, селища, поля,
в полях росте та колоситься жито золотаве,
дитина рве колосся, крадучись, -
ледь не вмирає -
почути ж може зла червона сарана яка не лише їсть але й вбиває.
сумна картина:
край села, подвір'я, дім,
не чутно співу ані людей, ані птахів,
але ще люди є, вони живі -
з труби нагору в'ється чорний дим:
велика піч, вогонь, котел,
в котлі великому дитина -
останній час живе ще, доживає,
а надворі останні дні -
і тридцять третій відмирає.