Відомий професор університету якось кинув виклик студентам. Він поставив питання:
- Чи ви вірите, що все, що існує, сотворив Господь?
- Так! - одностайно відповіли студенти.
Тоді професор сказав:
- Якщо все, що існує, сотворив Господь-Творець, то Він же породив і зло. То якщо зло існує, що ми всі знаємо із свого життя, виходить і Сам Бог є зло.
Студенти зніяковіли. Вони не знали як реагувати на це логічне ствердження.
Продовжуючи вистроювати свою концепцію, професор зробив заключний висновок про те, що віра в Бога - велика омана, помилка, бо Бог - казка і більше нічого.
Він переможцем дивився на здивовану аудиторію!
- Можна питання? - один студент підняв руку.
- Звісно, - відповів задоволений професор.
Студент підвівся:
- Професоре, а чи існує холод?
- Що за дивне питання? Хіба ви ніколи не мерзли? - запитав здивований професор.
- Холода не існує, - продовжував студент.
- Згідно законам фізики, те, що ми звикли називати холодом, насправді є відсутністю тепла. Все, що поки нам доступно для вивчення, є зміною різних видів енергії. Тепло - це енергія. Абсолютний нуль - абсолютна відсутність енергії, тобто тепла. Так що , самого по собі холода не існує. Це лише термін, виникший, щоб визначити відсутність тепла. Він свідчить про те, що ми відчуваємо, коли нам не жарко.
Студент продовжував свою думку:
- А чи є темрява?
- Так, - не задумуючись, відповів професор.
- Ви знову помиляєтеся, сер. Темряви не існує. Темрява - це факт відсутності світла. Світло можна вивчати, темряву - ні. Неможна розділити темряву, аналізувати, досліджувати її властивості, як ми робимо це із світлом.Нам достатньо одного промінчика світла, який пройде крізь темряву. Темрява - це термін, що описує відсутність чи нестачу світла.
- То чи існує зло? - знову запитав студент.
- Звісно, воно існує, - відповів професор, - як спочатку я і казав. Всюди ми бачимо насилля та жорстокість. Все це безмірне зло!
Студент сказав:
- Ні, ЗЛА НЕ ІСНУЄ! ЯК І В ПОПЕРЕДНІХ ВИПАДКАХ, ЗЛО - ТЕРМІН, ЯКИЙ ВИГАДАЛИ ЛЮДИ, ЩОБ ВИЗНАЧИТИ ВІДСУТНІСТЬ ЛЮБОВІ БОЖОЇ В СЕРЦЯХ ЛЮДЕЙ.
Професор нічого не відповів, лише схилив голову перед цим молодим студентом. Його ім’я було АЛЬБЕРТ ЕЙНШТЕЙН.
ID:
556601
Рубрика: Проза
дата надходження: 02.02.2015 12:56:41
© дата внесення змiн: 02.02.2015 12:56:41
автор: Валентина Володина
Вкажіть причину вашої скарги
|