Цвіркун - це комаха.
Він гарно співає.
А також на короткі відстані
Спритно перелітає.
Бо він крила невеликі має.
Цвіркуни в природі
Всюди зустрічаються.
А деякі види цвіркунів
Навіть в людських оселях
Чудово приживаються.
Найчастіше цвіркуни
Рослини в їжу вживають.
А деякі види цвіркунів
Дрібних комах
І навіть собі подібних
З задоволенням поїдають.
До речі лише
Самець співає.
Бо він так самку
До себе гукає.
Кожен самець
Свою територію має.
На якій декілька самок
Біля нього перебуває.
А якщо на його територію
Залітає інший самець,
То тоді відбувається бій
І перемагає лише один
Самець-молодець.
Пік розмноження цвіркунів
На літо припадає.
І тоді самка цвіркуна
Риє ямку і туди яйця відкладає.
І лише через два місяці
Личинки з яєць з'являються.
І після появи личинок
З них через 7 тижнів
Дорослі цвіркуни з'являються.