Людям буває потрібна влучна порада
Без пафосу, баз крику, без гіркоти.
І більшості неприйнятне поняття зрада.
Вони шукають ніжної теплоти.
Порада, як річ, є суттєва, є мізерна,
Бо словами можна душу зворушить чи пропекти.
Звуками щось змішують, ніби мелють зерна.
Одні захоплюють, від інших так хочеться втекти.
Легка, велика чи крихітна порада,
Яка може покалічити чи допомогти,
Така складна чи спокуслива, мов влада.
Із нею можна здатися або ж перемогти.
Порада є хибна, є дієва,
Яка може розсудити чи поставити запитання.
Є занадто довга, є миттєва.
Із нею можна щось створити чи вирішити завдання.
Така спонтанна чи до дрібниць малих продумана порада,
Десь зовсім недоречна, десь корисна.
Котрась людина йде від неї, а котрась чути її рада.
Вона ж тьмяна чи, мов вогник, іскриста.
26.04.2017