2 2 5⠀ Золотий
⠀
Гарно нині – спекота спала,
І над златом виднокіл – синій,
Пам'ять наче не моя стала,
Не згадаю – де знайти сили.
⠀
Я не знаю – де знайти смілість,
Чим наситити свою стійкість,
Літня з'їлася уся спілість,
В роті слід лишивсь гіркий тільки.
⠀
Як – на мапі курс внести ліпший,
Щоб прося́кти з нею крізь осінь,
І воно б куди ні шло – іншим,
А себе ж не вдовольнить зовсім.
⠀
Лист імбиру надтонкий-смирний,
На ковер янтарний впав з віття,
Наче лине десь ще мир – мирний,
Ніби сяє десь ще світ – світлий.
⠀
Зараз хо́роше брести довго,
Шелестіти й стати цим щасним,
Ще б малого привести дога,
Прогулятись із щеням власним.
⠀
Грати вдвох нам, де листва пала,
В надвечір'я ми вдихнем пару.
Пам'ять, наче не моя стала,
Радість, мовби не така стала.
⠀
Почекай мене, щеня миле,
Може знову буде мир – мирний,
Доки ж – помогати нам сильним,
Доки ж – помагати нам зсильним.
⠀
На обривки мапи внось більше,
Серце зможе, бо воно – камінь
Перетерпить за́для них – інших,
Лист у лист. Долоні в зчеп. Амінь.
⠀
Авторка Alja Khajtlina
Переклад Yurii Shybynskyi
ОРИГІНАЛ
Хорошо сейчас - жара спала,
И над золотом простор синий.
Что-то с памятью моей стало -
Я не помню, где искать силы.
Я не знаю, где найти смелость
Из чего производить стойкость.
Было лето, но оно съелось,
Что-то горькое во рту только.
Чем, на чём нарисовать карту,
Чтоб по ней пробраться сквозь осень?
Для других - оно ещё как-то,
Для себя - уже никак вовсе.
Этот лист прозрачный имбирный
Так беспечно полетел с ветки,
Будто где-то ещё мир - мирный,
Будто где-то ещё свет - светлый.
Хорошо сейчас бродить долго,
И шуршать, и запивать сладким,
Завести себе щенка-дога
Тёмно-серого, с кривой лапкой.
И играть вдвоём в листве палой
И дышать по вечерам паром.
Что-то с памятью моей стало,
Что-то с радостью моей стало.
Подожди меня, щенок милый,
Может, снова будет мир - мирным
А пока нам - помогать сильным.
А пока нам - помогать ссыльным.
На обрывке рисовать карту,
Сердце справится, оно камень.
Для других - оно ещё как-то,
Лист к листу, ладонь в ладонь.
Амен.
ID:
962253
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 08.10.2022 19:49:27
© дата внесення змiн: 08.10.2022 19:49:27
автор: Юрій Шибинський
Вкажіть причину вашої скарги
|