бог знає, що ти — не святий.
бачить бог: це — воїстину так.
він знає так само:
в світі немає нікого,
хто міг би тебе замінити.
бог знає непокору та сваволю;
він знає переступ, злочин та гріх.
він знає: не буде потопу,
але наступного разу
буде великий вогонь.
бог не казав, що то було зрадою,
і навіть не казав, що то було неправдою.
це мало тривати рік щонайбільше,
та було аж таким могутнім,
що тривало занадто довго.
бог знає, воно — неміцне й тендітне:
слабке й нетривке — знає бог, яке.
бог знає: воно може впасти
й розбитися будь-коли
як розбивається хвиля,
коли набігає на скелю.
це — направду жахливе:
то знає лиш бог,
що сидить незворушно,
і судить неупереджено.
ти маєш всі причини,
щоб сидіти й плакати:
біда! ти був хоробрим,
але не був безрозсудним.
бог знає: ти бачиш,
чому ти повинен плакати.
а якщо ти не бачиш, він знає,
як тобі все пояснити
сном уві сні, коли ти
чи сновида, чи космонавт.
бог сидить біля річки — думає:
можу вчинити, аби вона текла.
бог знає, що ти не зможеш
взяти з собою нічого,
якби схотів покинути
світ без його дозволу.
бог знає все; він знає мету,
він розуміє засоби,
й розподіляє можливості
не однією мірою
він знає: ти можеш піднестися
над усіма обставинами
за будь-якої негоди,
нагоди чи нездійсненности.
бог знає свої небеса,
бог знає, що звідси до них далеко.
бог знає також: ми можемо
подолати цей шлях щасливо
при світлі самої лишень хоробрости,
слабкому супроти буремної ночі
https://www.youtube.com/watch?v=hO2l9f3IIKc