"москву -
Игнорувати -
Крапка !" -
ОбПЕКЛО
Лице
Алкоголем
(Хомутом
Відчаю
Интенсивного)
Літератора...
"Ь"
Оточувало...
Вистріл -
"Импреза" -
йосиФУ...
Микола Хвильовий (1893-1933) - український прозаїк, поет-авангардист, публіцист, політичний діяч, яскравий представник "розстріляного відродження".
Від палкого комуніста до українського націоналіста - метаморфоза, котра стала супутницею митця у страшних часах радянського терору в Україні. Усвідомивши усю руйнівну суть тоталітарної системи, Хвильовий ініціює гасло "Геть від москви". Українська література повинна орієнтуватися на європейську культуру, а не на східного неотесаного, місцями грубого та цинічного ще й зухвалого сусіда, що намагається возвеличувати тільки власні меркантильні інтереси. Їхній пушкін (гм, і тут пушки) почав паразитичну ідею ні чим не обгрунтованої домінанти або зверхності над іншими. Досить ! Ми маємо свій історичний шлях розвитку...
Але зашморг довкола шиї національного відродження поступово стискавався. Побачивши жахливі наслідки колективізації, вимерлі села та гнітючу обстановку довкола (почалися арешти його друзів : літераторів, театралів, науковців) Микола Григорович, випереджаючи події, вчинив власний протест проти свавілля диктатури пролетаріату, очікуючи десь у засвітах торжества справедливості й доброзичливого ставлення до мови солов'їної.
"Душа - метелик колекційний, прикована натхненням до небес...летить щодалі в міжпланеття..."
"Хіба тебе сьогодні не захоплює хоч би та ж ідея відродження твоєї нації ?"