|
«И, тая в глазах злое торжество,
Женщина в углу слушала его»
Ніколай Гумільов
…не жаль мені літа,
що сьогодні минуло,
а життя, що минуло, хіба не шкода?..
беззуба стара левиця,
ховаюсь, як у савані,
у невиправних спогадах
левиця –
для диких звірів гроза і цариця,
для рідного дому – мисливиця,
годувальниця
була,
і як літо сьогодні – минула,
спливла
сила
і от, ночі і дні, ночі і дні
шукаю для себе захистку
у рідній савані,
але повсюдно услід мені
повзе неодступною тінню
огидне гієнове хихотіння
бо колись давно,
якогось туманного дня
я підібрала залишене зграєю
гієниня –
гієнами відбраковане
ще не прозріле щеня
…укріпився швидко
на царських харчах
гієновий недочах –
мале сученя
виростало в гієнову суку*
на очах
щодня
завжди обіч,
під царським недремним захистом,
завжди при мені,
врятована молода гієна
росла на правах рідні
росла і кріпла,
їла-удосталь-пила,
і з кожним ковтком дармової їжі
більш ненавиділа
закони мої, порядки мої,
благородні взаємини прайду-сім`ї
були їй чужі
і смертельно ворожі
серед ситих забав
і звичайних домашніх утіх
виривався інколи на поверхню
добре тамований
зловтішний гієновий сміх
а коли у важкім бою
мене поранили в шию –
у гієни, як шило з мішка,
вислизнула
вдоволено злісна посмішка
вона ненавиділа і чекала,
щоб я постаріла,
і на силі щоб підупала,
і, врешті, коли я втомлено спала –
підкралася, як змія,
приймачка моя
і зо спини напала…
…тепер гієна
моєму погрожує сину,
переслідує всю родину,
обікрала й поруйнувала житло –
так за добро помстилося
класичне правічне зло…
…отака
на сьогодні казочка:
у беззубої левиці –
гієна дочка
31.08.2024
*СУКА, и, жін.
1. Самка свійського собаки, а також інших тварин родини собачих.
ID:
1021279
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 01.09.2024 10:01:45
© дата внесення змiн: 01.09.2024 13:00:08
автор: Валя Савелюк
Вкажіть причину вашої скарги
|