Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Т. Василько: УКРАЇНА ХРЕЩЕНА (додаток) - ВІРШ

logo
Т. Василько: УКРАЇНА ХРЕЩЕНА (додаток) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 14
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

УКРАЇНА ХРЕЩЕНА (додаток)

     У 2004 році на основі літературних джерел підготував історичну розвідку «Україна хрещена». Пізніше опублікував і-неті під ніком Т. Василько (посилання нижче). Відтоді промайнуло чимало часу і до моїх вух потрапила інформація, як привернула мою увагу, А саме: файнезні учені провели генетичні дослідження потомків т.зв. руських князів. І ОГО! Що виявили: половина їхніх потомків  германської крові, а половина слов’янської. І тут же згадалися начебто маловажні літописні і знову начебто опуси: Хельга Олегова (на київську манеру Ольга) – донька перевізника, князь Ігор чомусь «старий», а в «Повісті ВЛ» князі діляться на Ігоревичів й Ольговичів. І чомусь ті Ігоревичі й Ольговичі не чубилися, як то кажуть «стінка на стінку», а мирно уживалися і навіть разом воювали супроти зовнішнього ворога. А ще якийсь Рюрик, що зник на століття і раптом виринув, наче нізвідки. А ще, як то київським князям дісталися земель ледь не до Північного моря. Залишається тільки вигукнути: Cherchez la femme  – шукайте жінку! Пошукав. І,не повірите, знайшов. Аж двох! Але усе за порядком. Спочатку незаперечні історичні факти:
     У 1862 році київський князь Аскольд успішно поборює Новий Рим, той, що ще називають Константинополем і Царгородом (столицю Римської – народне Візантійської імперії). Трохи не доборов! І на те була свята причина: Матінка Божа Пресвята Покрова того не дозволила. Аскольд охрестився (тмутороканськими єпископами) і повернувся до Києва. У навздогін йому до примчали імператорські посли зі скринями золота, срібла й уклінним проханням побити хазар. Аскольду тлумити хазар не вперше, але не цілий каганат. А тут «І хочеться і колеться». Зважив Аскольд свої силоньки (військову потугу) і сили супротивника і вирішив, шо тре шукати підмоги. Послав послів на південь, у Тмуторокань – там шос дали. Послав послів на захід  - а там, як і тепер, багато наобіцяли та мало дали. Послав послів на північ до Великого Ярла…
А тепер конспірологія. Але доказова!
     Пливли-гребли ті посли, а посли не простолюдини, а вельможні київські бояри, спочатку Дніпром, а опісля пересіли на коней та підводи. А там десь знову пересіли на човни. Та й далі перебиралися то з човнів на коні, підводи, то знов у човни. Та й біля Ладоги здибали перевізника на ймення Рюрик. Розбалакалиси, та й повідали йму про захцянки свого князя й попросили доправити їх до Великого Ярла. А той їм: «Та нашо вам той Ярл. У мене он шваҐро орудує цілою ватагою нероб-здирників (збирачів данини). Він то і стане вам у пригоді, лиш би платили». На тому майже й погодили. Але хитрий Рюрик зажадав породичатися з самим київським князем. Звісно, посли послали гінця до Києва, де дістали згоду Аскольда породичатися з Рюриком. 
     А далі Олег посадив своїх здирників-розбійників, які були і вправними воями, і помандрував до Києва.
     Була битва з хазарами. А коли готувалися до битви та під час і опісля битви, Олег побратався з київськими боярами. Хазар побили, пограбували, та й повернулися по осідках. Спочатку грабунки ділили, опісля їли, пили, а коли протверезіли, то й про сватання згадали. І тут найцікавіше: НЕ БУЛО У РЮРИКА СИНА! Жодного!!! Але була красна діва Хельга. Кияни спочатку звали її Хельгою Олеговою, бо привіз її до Києва Олег, а опісля Ольгою. Так появилося на світ нове ім’я. А ще АСКОЛЬД НЕ БУВ БЕЗДІТНИМ. Може дівчат у нього й був цілий гарем, а от СИН лише один –ІГОР! 
     У ті часи було звичним, що жінку князю, королю привозили. Не буду вдаватися до порівнянь зі збіжжям, дровами чи снопами, але привозили – прямо у двір! Отож Олег повіз Хельгу до Києва. І тут то вийшов казус. Доки в Ладозі ділили, їли пили, то Аскольд, натхненний перемогою, а найбільше тим, що виконав захцянку самого Римського імператора, забаг породичатися з ним. Аскольдові князі ще не відкланялися  Цар-Граді, як біля Києва причалили човни зі сватами. Отож північним гостям довелося довгенько чекати княжої аудієнції. А доки чекали, Олег довідався причину такої нахабної негостинності. Тож не дивно, що вступив у змову з побратимами боярами, які були незадоволені Аскольдовою християнізацією Києва та ще й тим, що порушив клятву дану Рюрику.
     Княжі посли принесли, чи то привезли, невтішні новини з Цар-Града і цим відкрили Київські врата. Але наївно вірити, що на тих вратах отак собі ні сіло ні впало продірявили Аскольда. На очах усієї свити та й зівак містян. У наші дні такого уявити не можна, а в ті часи й поготів.
     Гостей з почестями зустріли, усадили за столи, поруч господарі всілися, їли, пили і Аскольда отруїли. Але люду сказали інше. Тож кияни щиро оплакали свого звитяжного князя і… пораділи новому князю і, особливо, його чарівній дружині. І все? Напевне запитаєте, а хто друга жінка? Відповідаю: овдовіла дружина Аскольда, яка стала дружиною Олега. От і розгадка, чому Ігоревичі не ворогували з Ольговичами – були ж бо синами однієї матері!
Щоб наведена версія стала істиною достатньо розділити Ігоревичів і Ольговичів. Генетичні дослідження уже є! Впевнений, що усі Ольговичі германської крові, а Ігоревичі – слов’янської!!!
     Але це ще не усі опуси ПВР. Ігор загинув у віці далебі за 50 років. …І осиротив малолітнього Святослава. Скільки ж то було літ Ользі, коли народила первістка. І який вигляд мала, звісно, що на княжих медах,та Ольга, що до неї ще сватався римський імператор? Може то Великою Княгинею Київською і матір’ю Святослава була зовсім інша жінка з тим же іменем – Ольга?
Своє я сказав, кажіть і ви шос!..

14,15. жовтня 2024 року.

https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=516185
https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=516186

ID:  1024354
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Історичний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 15.10.2024 17:44:14
© дата внесення змiн: 15.10.2024 17:55:17
автор: Т. Василько

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (14)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Vasul_ILkovuch, 15.10.2024 - 20:09
smile 12 hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  Бутылка
ixeldino: - Пляхан, СкляЖка
Синонім до слова:  говорити
Svitlana_Belyakova: - базiкати
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Под Сукно: - ти
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Под Сукно: - ви
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Под Сукно: - ти
Синонім до слова:  аврора
Ти: - "древній грек")
Синонім до слова:  візаві
Leskiv: - Пречудово :12:
Синонім до слова:  візаві
Enol: - віч-на-віч на вічність
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Enol: -
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
x
Нові твори
Обрати твори за період: