Куди зможе зайти згубність звички
Відомо тільки самій природі звички.
Де вона з’явилася чи від кого перейшла
Це вже не настільки важливо
Як те, що відбувається з власником несподіванки,
Яку сподівався обминути, але не розминувся.
Згубність звички визначається шкідливістю,
Шкідливістю для об’єкта чи оточення.
Звичка переростає в необхідність,
Необхідність змушує рахуватися з неминучістю,
А неминучість розбиває своєю силою,
Що звичка залишається назавжди.
І де тепер сила, щоб подолати біль через програш
Хоча ніякої боротьби не було, але виграв випадок.
Випадок невипадкових збігів обставин відповідних
За обставинами стежить винуватець їх виникання
І взагалі чи було те виникання без сторонньої допомоги.
Чи звичка допомогла уникнути допомозі сторонніх?
Чому звички мають керувати нами?
Нехай тільки буде вільний вибір,
Але це вже вирішуємо ми: чи правильно чи ні
Оцінить хтось інший, бо з сторони видно зовсім друге,
А перше примарується за вибір у випадку…
2004