Вдома було як завжди тихо. Десь так на поверсі шостому
(на два вище) сусіда нагадував усім мешканцям нашого будинку,
що він жиє(1), жиє при чому вельми вері гуд(2).
Евро-ремонт то, звісно, класна штука, та не так же довго й не
так голосно!
Хоча, загалом, в будинку – тихо. Десята година ранку.
Я ще лежав у ліжку. Спав. Сьогодні нічого не наснилося,
проте спалося добре, довго й міцно. Очі ще були закриті, але я
вже міг свідомо думати. Було добре лежати під теплою ковдрою.
Може, занадто жарко, та приємно.
Я чув шум машин за вікном і гул від сусідів. Я чув ще щось,
але довгий час не міг зрозуміти, чи ці звуки в реальності, чи це
ще залишки мого сну. Грав джаз(3) від Ред Снепперз(4).
І то вже тривало десь так з півгодини.
Відкрив очі. Одразу ж протер їх руками, бо сонце світило сьогодні
надто ясно. В цю ж мить я відчув легесенький Холодок, що пробігся
від моїх пальців на руках аж до шиї. Щоб обдивитися кімнату, я
злегка підвівся, цим самим припіднімаючи покривало й даючи Холоду
пробратися від шиї, по спині, до мого живота. Двосекундне відчуття
прохолоди минуло більш ніж швидко, але залишило по собі оригінальне
відчуття свіжості та в деякій мірі – відчуття обов’язків. Треба
було вставати.
…
Я лежав на спині втупившись поглядом у стелю. Невдовзі
підвівся на лікті, потім – на витягнуті руки. Холод гуляв по
тілу, розвіваючи відчуття тепла й лямурні(5) думки-сни.
Джаз літав у кімнаті, залишаючи за собою ледь чутний шлейф кислих
затягнутих бітів(6). Це розслабляло.
…
Ранок почався з гарного гіркого настрою. Гарний, бо це гріх –
мати поганий настрій. Гіркий, бо почався з кави.
Я поставив чашку на стіл. Відійшов на центр кімнати, озирнувся
довкола, визирнув через бруднувате скло балконних дверей – на двір.
Там все охоплене рутинними справами. Вранішнє сонце не так вже
світило, чудувала природа. За вікном – майже темрява, лише здаля
світить єдиний ліхтарик. Чітко видно промінь світла. Туман.
Дочекавшись, доки осад у чашці зсядеться, я взяв її в обидві
руки. Якби хтось збоку дивився, склалося би враження, що мені
холодно і я намагаюся зігрітися, проте це була лише звичка. І до
холоду я уже давним-давно звик. Холод не представляв собою ані
якої загрози. Холод був другом.
…
Je ne regette rien!(7)
1. (українською застарілою) – те ж саме, що «живе»
2. (англійський вираз записаний українськими літерами) – «very good», що означає «дуже добре»
3. Джаз – вид музичного мистецтва, який виник на зламі ХІХ - ХХ ст. на основі поєднання рис європейської та африканської культур (поліритмія, темброва своєрідність, колективна імпровізація та ін.)
4. Red Snappers – музичний гурт, стиль музики якого можна охарактеризувати, як кислотний джаз
5. (похідне з французької) – «l’amour» - кохання
6. (українською, музичний сленг) – барабанна партія музичної композиції
7. (французькою) – «я не шкодую ні про що»
Молодець, що виносиш пояснення усіх слів, які могли б бути незрозумілими. тебе цікаво читати! відчуваються, навіть, перші проблиски власного стилю, особливого і не схожого на інших.