Завмер Хонсю. Зажурений Сендай.
В жалобі затремтіла горда Фудзі,
десь загляда за синій небокрай -
може воскреснуть з океану друзі.
Може не вбила хвиля руйнівна
і з небуття поверне на світанні.
І аукуба знову розцвіла -
чи то на зустріч? Певно на прощання.
Могутні гінкго похилили стан
за кожним з них убитим, змитим, стертим,
немов-би прагнуть прищепити нам
ту невмирущу гілочку безсмертя.
Кожне життя - це серденько-листок,
буде рости й мінятись в порах року.
Спиніться, люди! Хай в майбутнє крок
вам на віки залишиться уроком!
Хонсю - найбільший острів Японського архіпелагу. Довжина острова 1300 км., ширина варіює від 50 до 230 км., його сумарна площа складає 227 969,74 км.?[2>, приблизно 60 % всій площі Японії. Острів Хонсю більший, ніж острів Великобританія (Британські острови). Протяжність берегової лінії 5450 км.
Сендай -японське місто, адміністративний центр префектури Міяги, найбільше постраждало від землетрусу і цунамі 11березня.
Фудзі - найвища гора Японії, один з сплячих вулканів, національний символ Японії. Після удару стихії 15 березня сейсмологами відмічено підвищену активність у районі Фйдзіями, вчені побоюються, що вулкан може проснутись після 300-річного сну.
Гінкго - у перекладі з японського — “срібна абрикоса”, або “срібний плід”. Так називають їстівні плоди цієї чудової реліктової рослини . "Жива скам'янілість" саме так називав гінкго Чарлз Дарвін. І дійсно, точніше визначення придумати важко. Гінкго — одна з небагатьох прадавніх деревних рослин, які до цих пір збереглися на землі.Це унікальне дерево з'явилося на планеті понад 200 млн. років назад, задовго до появи динозаврів. Недоступне для хвороб і шкідників воно сьогодні прикрашає життя людей, зберігає їх молодість і силу, володіє лікарськими властивостями, вважається символом безсмертя.
Аукуба — золоте дерево (Aucuba), з сімейства Coireae, декоративна кімнатна рослина, що віщує родинне благополуччя.
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зачепила, хочу зрозуміти, що є таке в цього народу і немає в нас, що вони так мужньо, стійко і організовано долають такі випробування, які випали на їх долю, від яких здригається весь світ.
Добре, Друже. Як завжди.
Але чи не надто ви насичуєте ці останні вірші термінологією? Чи не занадто?
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Можливо. В коментарях до одного з перших моїх віршів про Японію було багато запитань, на які я стараюся відповісти, та й неможливо висвітити якусь подію, нічого не сказавши про край, де це відбувається. Дякую!