Читання книжок, газет, чи то пак простих світських журналів, завжди позитивно впливає на людину. Воно активно розвиває мислення і просторову уяву. Читання інтенсивно підштовхує читача до написання чогось подібного. Не такого як це, але свого. Точність і копіювання, у цьому сенсі, відіграють дріб'язкову роль. Головне думка.
Читання кардинально змінює усю структуру світогляду і взагалі мислення вцілому. Було б дуже важко як би не думка і слово. Вони взаємопов'язані і незламні.
Один відомий письменник з Івано-Франківська сказав мені. Я був би дуже щасливий, як би людина, прочитавши одне з моїх есе, зуміла взяти для себе якомога більше усього. Знайшла подібності і змогла написати таке ж, але своє. Найголовніше, щоб у ньому вона змогла провести порівняльні паралелі. Коли ж так стається, тоді це подобається читачу і він мислить про себе. Бо там є він. Є частинка схожості, але вона є недовершеною. Тоді потрібно конкретизувати і написати так, як би мало бути найправильніше і найточніше.
Ось такий поштовх інколи відбувається від прочитаного чужого до написання свого. Його слова ще до сих пір тримають мене в рівновазі на високих хвилях цього моря-життя. Отож наснаги вам до читання і яскравих думок для писання. Творіть і вдосконалюйтесь, бо чіткої межі цьому не має і ніколи не буде!