(В с.Віліне Бахчисарайського району в кінці вересня проводиться історична реконструкція Альмінської битви 1854 р. за участю представників країн-союзників)
Мені з дитинства любе монпансьє.
А божолє* усе ще йде до мене.
.................................................
На берег Альми прибули мосьє -
Рідня героїв "битви джентльменів"**
Пливуть стернею в чепчиках смішних
З паризьким крамом милі маркитанки.
Яка ж, пардон, кампанія без них?
Престижних армій - незамінна ланка!
В вузьких штанах союзників війська
З мушкетами шикуються до лави.
В класичний стиль мелодії ріжка
Несуть свою екзотику зуави.***
Запал знавців і міценатів дар
Для реконструкцій склали гідну пару.
Пішли у хід музейний інвентар
І модні ще зуави-шаровари.
Гармати, ядра, порох і клинки...
Там, де колись блукали скіфи, готи,
Старого світу три представники****
Беруть Альмінські береги-висоти.
Трима бінокль французький аташе -
Обличчя сяє від крутої бритви.
Скандує публіка: - Мішель-Мішель!
Хоч всім відомі результати битви.
А де ж англійських тактиків престиж?
Чи не згубив сценарій упорядник?
...................................................
Ні. Це до мене ближчає Париж
І Депардьє новенький виноградник.
* - французьке червоне молоде вино
** - неофіційна назва Кримської кампанії 1954 р.
*** - африканський підрозділ в складі французької армії
**** - Англія, Франція та Сардинія