До сумної , - 165-ї річниці арешту
Т.Г.Шевченка - 5 квітня 1847 р.
Весілля у апогеї, -
Гості дружно гомонять,
А «боярин» йде до залі
І заходиться співать:
« Ой зійди, зійди
Ти зіронько вечірняя;
Ой вийди, вийди
Дівчинонько моя вірная …»
Із світлиць усі до залі
Зійшлися помало,
Гомоніти товариство
Ураз перестало,
А Тарас , заклавши руки,
За спину, - співає,
Лиш замовкне, - народ вкотре,
Співати благає.
Його тенор рвав всім душі,
А не тільки слово,
Перероджував на краще,
Мово, - моя мово …
У господаря щокою
Сльоза покотилась,
Обняв кріпко, цілуючи ,
Як пісня скінчилась.
Так співав на волі
Наш славний Орфей,
Усе для загалу,
Для добрих людей.
Костомарову «боярином»
Теж думав співати, -
Не судилось, - довелося
Кайдани вдівати.
У квітневий, п’янкий день,
Під Дніпрові хвилі
Зачинились на роки
Краєвиди милі.
Через зрадника чужого,
І звісно своїх,- Маніфест
«Книга битія українського народу «
До жандармів ліг.
Хто з вас бачив оцей твір ?
Хто його читав ?
Прочитати давно треба,
Щоби кожен знав,
Що " ... правителі повинні
підлягать закону,
слугами повинні бути ... ",
А не перепону
Між собою і людьми
Зводить для наруги .
Працювати для загалу,
Бо всім вони - СЛУГИ !
" ... не достоїть величаться
з помпою в очах,
а достоїть жити просто ... "
Для людей в трудах.
І за таке вольнодумство
Аж на десять років
Посадили нації
Сіль солей, - сік соків !
Щось змінилось докорінно
За ті два століття ?
Там забрали, тут не дали, -
А вкраїнське віття
Знов в " ... незгоді між собою ",
Як i сотнi років,
А щоб " ... своє було лучче "
Все бракує кроків ...
04.04.2012 р.
ви праві ,народ який забуває минуле-немає майбутнього.його ні на чому будувати .немає міцних моральних підвалин.і як казав один політик " маємо те,що маємо ".
Олекса Терен відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00