Зібравши в лісі кошенілі,
Насушить червень червецю
І до Зеленої неділі
Всім квітам фарбу дасть оцю.
Пала до Трійці квіт червоний,
Палають рози, маки, канни –
Тож всі дівчата по закону
Питають квітів: ”Де коханий?”
Тож червень клечання до хати,
Чебрець, полин та м’яту вніс,
Ще лепех розіслав плескатий –
Пахтить у хаті поле й ліс...
Співає молодь „Горю-дуба”,
„Тополю” водить, гра „Куста”,
Щоб не водились лихо й згуба,
Щоб посміхалися літа.
І червень сонце зупиняє,
Бо людям сіно дбать пора,
Бо бджілка в шапку мед збирає,
Бо коник у сопілку гра,
Бо вже ячмінним колосочком
Вдавивсь співучий соловей…
А ґедзь кусає крізь сорочку,
А піст заглянув до дверей…