Ходе сорока коло потока
Та й кряче…
(Українська народна пісня)
Старенька сорока
Кашку варила,
Кашку варила –
Пампушки пекла
Пічка у хаті
Не гріла – диміла,
Пташина печення
Несла до стола…
Криклива пташина
Дітей годувала:
Сипала кашку
Та гладила спинки,
Та ще пиріжечки
Дрібненько ламала –
А пічка диміла,
Кидала жаринки…
Ой, діточки, їжте
Та ладьте хатину:
Їй дах треба новий
І двері нові –
А пічка на покуть
Кидала жарини,
Де Дідух різдвяний
Стояв у траві.
Летіли жаринки
Із припічка тихо:
А полум’я їло
Ікони та лави –
Сорока сміялась,
Не бачачи лихо,
Бо їй пиріжечки
Вдалися на славу…
А хата горіла,
Налякані діти
Вхопили відерця –
По воду бігом…
Розбіглися діти
По цілому світі –
І хату ще більше
З’їдає вогонь.
Ходе сорока
Біля потока,
Вимірює кроки –
А ладу нема…
Діти розбіглись,
У різнії боки –
Тож кряче та й краче
Сорока сама…