За мотивом Ліни Костенко
Я уявляю зооклас
у зоні нашого Донбасу,
де виставляють напоказ
антигероїв цього часу.
І неживі орли і леви,
і де-не-де живі осли,
аби туристи без перерви
дивились, –
«цо то ми були».
Об’єкти пафосу і рими:
усі опудала москви –
митці! Жирафи жірінви́,
яким не вистачало Криму.
Усі козирні у Кремлі –
ахмети, фірти, коломойські
і їхні прихвосні ростовські,
а нині голі королі.
Пихаті юди з ополонки
і цезареві руки Пшонки,
Захарки, беркути, тузи
у ролі знаної кози –
майбутні прохачі-подонки....
Є Берія, і є Сосо,
і Кім, і Мао, й папа Карло –
усі вожді утильо-тарні*,
яким у зоо – «колосо».
А далі рідні, як Чичерін,
що наче дулею скрутивсь,
ще далі – линучі увись
залізні Фелікси печерні
і прісно, й нині , і колись.
Я бачу Яника й кубіту,
і воскову як смерть Аніту
з кусочком Яника в руках
із місця, де у мужиках
стирчать коліна і підметки.
І видно як її любив,
і як хотів із нею спати,
але за неї не успів
про це по радіо сказати.
– Ой, глянь – у вишиванці Ленін,
– А он Пєтюня у бачку.
– Ого! Вітренчиха на сцені
з гранати вийняла чеку.
А ось і карлики із Прєсні,
що бяшуть під гармошку пєсні,
під ними – баловни судьбы:
чинуші, лаврики, жлоби,
а далі не такі ізвєсні.
Усяка нечисть при кориті –
повії й Вії від попси,
і Повалії для краси,
і Нестори самопобиті
за недоїдки ковбаси.
А далі – гицелі люстрацій,
антигерої інших націй,
за кого Рашія була,
і кігті їхнього орла,
і шкура майстра махінацій,
і вуха мертвого осла.
* – не путати з утилітарні.
Ну, Ігоре! Гарних екземплярів у зоопарк зібраги! Але можна вже і другий організовувати - з нео-героїв на кшталт ген-прокурорів! Ну, братія ж зібралась! ПТНПНХ!
I.Teрен відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я пам'ятаю, Донецьк колись був суцільним парком, всі помістяться.