…У лукоморья дуб зеленый
Златая цепь на дубе том…
А.С.Пушкин
Міцний крислатий дуб росте,
Мов страж, на пагорбі крутому;
Там дива квіт, прогнавши втому,
Тисячоліттями цвіте:
Як під горою білий дим,
Внизу вирує водопілля,
В краю ошатного Поділля,
Вогнем сліпучо – голубим.
Он по незвіданих стежках
Сліди тварин ведуть до плеса…
Часом веслом змахне Телесик,
Щоб на Ягу нагнати жах.
Стоїть без вікон , без дверей
В діброві дім на ніжці птиці –
Загляне сонце яснолице,
Втікає звідти в тінь Кащей.
Кривенька качечка з хором
Світанком йде по кладці з дошок,
Де борозну Котигорошок
Проклав давно між добрим й злом.
На береги виходить кіт,
Щоб сколихнуть казками води,
І водять в липні хороводи
Русалки з лісу та боліт.
А то , тримаючи лозу,
Стоїть до ранку на воротях
Дідок в оранжевих чоботях,
Щоб не пускати в двір козу.
Зітхне в лататті часом сом –
Аж душу витрусить з лисиці,
Що вовка звабила з полиці
Рибалить в лютому хвостом…
Де пахне хлібом , поміж тим,
Там дух моєї України:
На ниві там зерно родини
Зросло колоссям золотим!
Вы знаете,вот читала я читала и вспомнился мне большой настенный плакат,что висел у бабушки моей покойной на стене............На плакате том изображены были все герои украинских народных сказок........мне дорого такое воспоминание.Спасибо Вам!