Гріє полудень завзято,
Мліють в спокої буйки.
Біля моря всі хлоп’ята
Вудкарі і моряки.
Ви не гнівайтесь дівчатка,
Що розмова не про вас.
Розкажу своє спочатку,
Вас згадаю ще не раз.
Знаю, кращі вам про зорі
Та з ромашками вірші,
А про рибу і про море
Хлопцям більше до душі.
Поплавці, гачки і блешні
Завдають розмовам тон.
(А в дівчаток – і в тутешніх
Не рибацький лексикон).
Грають хвилі на просторі,
Кличе синявою даль.
Дружно плавають у морі
Барабулька і кефаль.
Мимо пірсу косяками
Ходять кілька і бички.
Гей, скоріш черпай сачками,
Хутко закидай гачки!
В бризках шорти і бермуди,
Берег, мол і вододіл.
З барабульки юшка буде,
Кілька піде на засіл.
Не приваблюють «банани»
І старий катамаран.
В хвилях маряться лобани,
Піленгаси і катран.
Мій улов росте в азарті
Та додому бігти слід.
Буде нашій киці Марті
Смакотиння на обід.
Барабулькою й бабусю
Пригощати я люблю.
Та й для тітоньки Марусі
Трохи рибки уділю.
Буде їй смачна підстава,
Щоб батькам сказати знов:
"Молодець ваш хлопчик Сава, -
Продуктивний риболов!"
РЫБАЦКИЙ АЗАРТ
Дышит полдень южным зноем,
волны к берегу близки.
Возле моря все герои,
моряки и рыбаки.
Не в обиду я девчонкам –
про ребят веду рассказ.
Подберу их песням звонким
рифмы в следующий раз.
Ведь подход им нужен тонкий
и в ромашках нежный стих,
а сегодня вся бетонка
сплошь в компаниях мужских.
Поплавки, крючки и блёсны
задают беседам тон.
(А у девочек несносный
рыболовный лексикон).
В дружном рыбном коллективе
барабульки и макрель
мечутся с утра в заливе,
норовят прощупать мель.
Мимо пирса косяками
ходят килька и бычки.
Черпать успевай сачками
и забрасывать крючки!
В брызгах шорты и футболки,
свист удилищ на слуху.
Ловим кильку на засолку,
барабульку – на уху.
Не прельщают ни «бананы»,
ни старик-катамаран.
В море чудятся лобаны,
пиленгасы и катран.
Мой улов растёт в азарте,
места уж в ведерке нет.
Будет нашей кошке Марте
вкуснотище на обед.
Отнесу бабуле в плошке
на уху́ десяток штук –
насладится пусть рыбёшкой,
что поймал любимый внук.
А соседка тетя Вера
скажет ей, наверно, так:
«Вот какой у вас Валера
замечательный рыбак!»
11.01.15