25 лютого 2016 р. виповнюється
145 років від дня народження
Лесі Українки
Колись окраїна була - не Україна,
Тут Тетерів кипів і Случ текла,
І давній Звягель дзвонами гучними
Вітав гостей, прибулих звіддаля.
Звелися древні Київ, Луцьк, Житомир...
Висотувалась з мороку земля...
Полісся рідне - невеселий спомин:
Сльозами й житом сіялись поля.
Тоді окраїна була - не Україна,
Поліський край - кохана сторона.
Тут народилась Леся Українка -
Землі цієї - Мавка Лісова...
І пісню в юне серце увібрала,
Красу і мову рідної землі,
А потім Світу щиро показала,
Як ти кохала глибоко її.
З Кассандри прозорливими очима,
Із генія печаттю на чолі,
Із Ангелом печалі за плечима -
Боліло ж Україні - і тобі...
Як ти знесла оті безумні муки?
Де ти знайшла такі палкі слова?
В краю чужому гинула з розлуки -
А народилась "Пісня лісова"...
Колись окраїна була - не Україна...