(переспів біблійної притчі)
Ішли святий Миколай
Із Касьяном-другом
Гарно та святково вбрані
У гості до Бога.
Раптом бачать: у болоті
Коні з возом тонуть,
А господар увесь мокрий
Витягти не може.
-Давай йому допоможем,-
Слова Миколая.
-Як предстанем перед Богом,
Я навіть не знаю.
Так сказав Касьян і рушив
Далі у дорогу,
А Миколай не послухав,
Йшов на допомогу.
Господар йому вклонився,
Та вдячний безмежно.
Святий до Творця явився
У брудній одежі.
-Можеш мене покарати
За те, що спізнився,
Та ще і посмів предстати
Брудний та невмитий.
І розповів Всевишньому
Як все теє сталось.
А Той сказав Миколаю:
-Тобою пишаюсь,
За добрії твої справи
Шанувати будуть
Двічі на рік Миколая
Усі вдячні люди.
-А за тебе, -до Касьяна
Звернувся суворо,-
Тільки раз вони згадають
На чотири роки.
(29 лютого - день Касьяна.)