Один чоловік шукав все життя багатства. Бажав його, бо це була його найбільша мрія . І ось трапилось диво . Він знайшов скарб. Він відкопав із землі скриню з золотими монетами. І зрадів. Сказав у серці своїм : "тепер я матиму все, я навіть гори зверну". Але гординя отуманила його душу . Він ішов по сходинках до свого будинку. І ось скриня відкрилась , а золоті монети розсипались. І перетворились в пісок. Лише одна мідна монетка залишилась . На ній був накарбований напис "Істина і фальш". Чоловік розчарувався, бо втратив скарб. Але довго думав :" Істина і фальш, щоб це могло значити"?
Зустрів той чоловік мудреця, той же мовив :" Якби ти не ганявся за багатством, то не мав би гордині. Якби ти скористався скарбом , то крім марнославства загубив би тіло і душу". А так ти втратив злато але зберіг душу. Все що потрібно і так дастся, не слід за ним ганятись. Ось вся суть істини і фальші