– Шляхта вольностями нехтує вкрай,
Козакам каже: «Моє – віддавай!»
Вольність люду потрібна нова:
Русь рівна, як Польща чи то Литва!
Річ Посполита – для всіх народів!
Нині ж своїх не знають клейнодів…
Відповідь круля була непроста –
Хмельницький пише до хана листа…
Кров рікою і ще буде Потоп,
Та хан вертає коней своїх орд:
«Війна, гетьмане, у тебе своя –
Криму не потрібна корона вся.
Ясир весь мій – пиха з ляхів збита,
Влада в тебе – ще й кров’ю омита!..»
Хоч варвари, але ж віра одна –
Хмельницький пише цареві листа…
«Лях – брат, семигородці – ворожі,
Козаки – у Москви на сторожі?
Не тому із вами браталися –
Робіть, кляті, як закладалися:
Україна вільна, Польща бита!» –
Всміхалась Олексієва свита:
У відповідь – про царя і Христа…
Богдан шле семигородцю листа…
Дивний юнак при дворі корони –
Нині московські править закони.
Зводити Петербург гнав вільний люд –
Петрів друже, і тобі буде суд:
Яке може пророчить грядуще
Наказ люд закріпачити дужче?
Відповідь та не складна, а проста –
Мазепа пише до шведа листа…
9 червня 2016 р.
«Усе гине там, де володар не є готовий кожної хвилини захищати свою владу (країну), як лев, як вовк, як собака, – вираз, що любив на свій лад повторювати гетьман Іван Мазепа під впливом твору італійського мислителя Ніколо Макіавеллі «Володар» 1531 р. видання.