Полотна дивні… Рубенса, Далі…
На них жінки– Олена* та Олена –
Найкращі їхні музи дорогі,
Говорять про таких – одна- єдина…
Красуні! Правда, різна врода в них:
Олена – юна, з золотим волоссям,
Вже зріла Гала* – із тендітних тих,
Кому приборкати його вдалося…
Розкішне тіло Рубенс малював
Піднесено, захоплений красою.
В сімнадцятім столітті дарував
Реальність світу, з божою іскрою…
В двадцятому уже Далі творив –
Сюрреалізм і дика геніальність,
І неповторність, що не говори…
Ілюзією збомблена банальність…
Для когось – Рубенс, а комусь – Далі –
Смакам художнім важко догодити.
Ось тільки неможливо взагалі
Байдужими до творчості їх бути…
Полотна геніальні вікові…
*Олена – друга дружина і муза Пітера Пауля Рубенса
* Гала, справжнє ім’я Олена, – дружина і муза Сальвадора Далі
(4 вересня 2016)
(с) Валентина Гуменюк