Останнiм часом у всiх iз назвами почались змагання
Запропонувати мало - своєї версiї надай обгрунтування.
Ось на Рiвненщини естафетну паличку пiдхопили депутати
Обивателям простим за дiями їхнiми залишилося спостерiгати.
Мiсту енергетикiв неодноразово iмена новi давали
Його й Кузнецовськом, й селищем ЗУАЕС навiть називали.
Але ж назва iсторичною складовою славиться своєю
Тому треба про подiї дiзнатися, якi стоять за нею.
Депутати миттєво мудру думку собi приписали
I у кабiнет до них, мов метелики, краєзнавцi залiтали.
Випили на брудершафт, чмокнули у лоба фахiвцiв на прощання
Зазирнути, мовляв, у глибину столiть вам даємо завдання.
До якоїсь вченої у музеї звертались, краєм вуха почули
Пiдняли вгору вказiвний палець й назву Вараш повернули.
Збереження людьми iсторичної пам'ятi - це справа чудова
Тiльки минуле вивчають детально, а не поверхово.
Звичайно, тут досить багато ще є кумедних iдей.
Але прийшла вже черга послухати розумних людей.
З'явилася лiтера "Ш" у назвi бiльш пiзньої днини
А до цього Вараж звалося поселення старовинне.
У давнину племена дулiбiв цi землi населяли
Вони волхвiв - вiщунiв й ворожбитiв завжди шанували.
Волхв-чарiвник знаннями таємними, безумовно, володiв
Такi ось данi з минувщини нашої Костомаров навiв.
У своїй творчостi й Шевченко до волхвiв звертався
"Заворожи менi, волхве" його вiрш одразу згадався.
Тепер слово сучасникам - мiсцева жителька Олена Жежук
Фарб i пензля знавчиня та кандидатка вiршованих наук.
Може красиво на полотнi волхвiв зобразити
Ще й чародiям цiкавого вiрша присвятити.
Якщо закладена у назвi згадка про волхвiв-ворожбитiв
Тодi навiщо останнiй лiтерi виконання кульбiтiв.
Номер не пройде - пiд науковим соусом не заховаєш небилиць
Адже Iсторiя - це тiтонька вперта, придереться й до дрiбниць.
Щиро дякую. Ну, у цьому вiршi окрiм iнформативноi частини також важливе мiсце займае елемент сатири, таке легке глузування з не зовсiм розумних мicцевих полiтикiв.
Дотепна і правдива історія зміни назви нашого міста. А й справді назвали б - ВараЖ... так ні... легше "ш" , ніж "ж" вимовляти і писати тим горедепутатам, і до того навіщо їм до історії докопуватися...
Дякую за передостанню строфу з мене або вірш, або картина про волхвів ))
Щиро дякую. Дiйсно, депутатам головне вiдзвiтувати перед начальством, яке вище за них стоiть: "От бачите, яку ми важливу справу зробили, якi ми молодцi, це ж зарахуеться нам".