«…Ви ж не зовіться учителями,
один бо ваш учитель – Христос; усї ж ви брати.
Ані наставниками не звіться,
один бо ваш Наставник – Христос.
Хто себе вивищить, той буде принижений,
а хто себе принизить, той буде вивищений…»
(від Матея)
…порожні стіни,
брудна кімната,
страхом
і сумнівами пойнята;
стола
поверхня гола,
груба, непокрита;
уздовж – корита
з їдучими
фарбами штучними,
з лаком і клеєм - слоїки,
з позолотою – мисочки…
шмаття обрізки
квачі-пензе́лики-щітки,
яскраві стружки,
нитки,
бавовна, дротики…
навкіл стола – лавки
без спинки:
сидять поети, сидять поетки,
сидять поетики –
щодуху
майструють з мотлоху
для вічності квітки
лещатка-шильця-колодочки…
машинками
у шматті – вити́скують прожи́лки,
вправляють дротики
ще початківці –
отара-вівці: хто як уміє, то так і піє…
колись наловчаться, пора приспіє –
стане доступним руці умілій
нетлінний образ пасастих лілій…
…красот нев`янучих прислужники,
застольних справ робітники –
либонь, ледачі,
тому на них статкують
старі розсудливі наглядачі:
хоч самозвані, та неофітів
крохмальних пелюсток і мертвих квітів
повчають і карають; часто плачуть
робо́чичі і робітниці,
бо їм за промахи й невдачі
майстри-наглядачі
під ребра штурхають,
б`ють по руках, ламають пальці...
прискіпливі наглядачі – мерці:
мерці живі –
що в почуттях лакованих,
а що в муміфікованому
слові…
не знають творчості і Бога
здоровоглузді демагоги
прийоми-техніки навік усталені,
як літа-зими,
на дротиках - крохмальні рими,
сто раз замизкані-докучні,
зате полічені і точні,
мов квіти,
шматтяно-паперово-штучні
на вічній штучній зелені –
вінки дешеві ритуальні,
і вічна слава –
фальшива і лукава –
нетлінна у повапленій труні
лілеї зроблені - красиві,
та не живі
22.12.2016
На кожного неофіта знаходяться свої демагоги, що наполегливо навчають правильності і технічної (майже ювелірної) точності, забуваючи про основне - душу... Бо далеко не все досконале технічно є живим і пульсуючим, здатним торкнути душу читача. Дуже спостережливо і влучно змалювали літературний процес! На жаль, тотальний контроль проник у всі сфери людського буття, літературу і мистецтво він теж не оминув...
"не ними" не годиться; вірш цікавий. читач мимоволі занурюється в цю задушливу атмосферу бездушної, бездуховної графоманії. це інвектива? в кого має влучити? мабуть, кожен з нас, демагогів, мусить прикласти це до власного сумління