Музика - це велика світова релігія, яка об'єднує всіх людей, незалежно від віку, зросту, ваги, кольору шкіри, очей, волосся, довжини рук, ніг, одягу, національності, культури, традицій, професій. Звісно, навіть у такої релігії є велика кількість течій і конфесій. І навіть у такої релігії, звісно, знайдуться ті, що буде ворогувати через несхожість течій або відкидання смаку іншої людини. Завдяки музиці, проте, справжні, вбивчі війни втрачають своє значення - і люди виходять за межі своєї культури, щоб пізнавати дещо нове від інших. Без зброї в руках. Єдина зброя, яка є в них - це голос, а також інструменти - гітари, ударні, баси, перкусія, аккордеони, фортепіано, традиційні інструменти. Це надає музиці певного шарму, пафосу, простоти, комфорту. Це - світовий звичай, який руйнує і відроджує засади, принципи, а також може зцілити народи. Звісно, музика не може іноді обійтись без універсальної релігії - мови. Але тим не менш, саме ритм, такт, темп, мелодія і голос роблять людей щасливішими, сумнішими, буйнішими, задоволеними, мрійливими, наляканими, своєрідними.
Для простого народу музика - це така ж доступна релігія, як і, наприклад, футбол - можна швидко навчитись, вона приносить задоволення і зближає народи між собою.
XX.II.MMXVII
музика, як і релігія, об'єднує людей – але, так само, як і релігія ( бо релігія насправді не одна ), їх і поділяє. коректно було б сказати, що музика до певної міри структурує людське суспільство. джон леннон колись був висловився так: "рок – це сучасна релігія. що зникне перше: релігія чи рок? б'юся об заклад, що релігія" такі висловлювання слід вважати дурними. навіть формально не можна твердити, що музика – то релігія. порівняйте зі зразковим рекламним слоганом: "депутат Х – то новий тролейбусний маршрут у вашому районі, а також пофарбовані лавочки в сквері"
га? нічого: виникла думка, от і поділився міркуваннями) а генеральне міркування таке: не можна ототожнювати явища за тотожністю їхньої дії чи місця в головах чи серцях народу, – зокрема легковажним спрощенням є казати: "музика – це релігія". коректно сказати, що музика тепер посідає в серцях багатьох людей те місце, що колись належало вірі