Тіні минулого пнуться позаду,
міцно вчепившись гачками в поли.
Перемішались — ні ладу, ні складу...
Радше пусте ворушіння золи.
Все відбувається так, як і має —
злагода, мир чи жорстокі бої...
Хто у минулому слави шукає,
той в сьогоденні не має її.
Доля і час крутять кола повторень.
Знову одне і те саме щораз.
Страх перевтілень, чи то перетворень
ціпко тримає будови каркас.
Ворох провин за відсутності винних,
дати, події, нові імена...
Коло за колом кружляють невпинно
у безперервному пошуку дна.
З часом надмірне розвіює вітер,
доки не зійде журба нанівець.
Смерть і життя за лаштунками світу:
там, де початок — там завжди й кінець.
Кожного разу востаннє, як вперше —
виклик, тривога, азарт, метушня...
Завтра чекає сьогоднішніх звершень,
щоб не стидатись вчорашнього дня.
------------------------------------------------------
малюнок: His Dark Materials (BBC, New Line Cinema)