Геродот вказує причину: тому що скіфи панували над мідійцями й персами у 8 столітті до н.е. Та хто про це пам'ятав у 513 році до н.е. крім істориків. Причина була більш прозаїчна і містична водночас: про царських скіфів на Сході розповідали, що вони володіють Золотим Руном, тому такі багаті й славні.
Але як так, грецькі міфи кажуть, що за Золотим Руном у Колхіду мандрував Ясон і привіз його звідти у Грецію.
Як би не так, римський драматург Флакк використав у своїй поемі "Аргонавти" менш відому версію міфу: суперником Ясона у боротьбі за Руно був скіфський цар Колакс, син німфи Ори, дочки Борисфена, вочевидь Колакс і став переможцем у ранній версії міфу.
Тож похід Дарія у Скіфію був за міфічним Золотим Руном.