Не секрет, що, окрім як усно чи письмово, можна говорити очима, мімікою, жестами, одягом, поведінкою, стилем життя тощо. Мова є для того, щоб порозумітися, ідентифікуватися, поінформувати. Вона буває простою і складною, але завше незмінно: мовити — то мистецтво й наука. Власне, од порушення їхніх законів і постають конфлікти, т. зв. "різночитання" тієї ж проблеми. Словесність вирізняє людину з-поміж інших живих істот. У слові, у мові відбувається таємниця людського життя. Мовою, як світлиною, що фіксує мить, можна карбувати себе в процес історії, щось розповісти.