Я б усе покинув, кинув би одразу,
Восени б поїхав в Кутно чи Серадзу.
В Кутно чи Серадзі, Раві чи Лечиці
Ми змогли б в хатині тихій поселиmься.
Тепло нам було б там, тісно, але мило,
Спали б ми багато і досхочу пили.
Вранці на парканах там співають півні,
Там сусіди добрі, ситі і тупії.
До корчми пішов би, всівся у куточок,
За усим поплакав, що не відбулося.
Розпитав би в тебе, випивши чарчину:
"Ну, і що, кохана? Що, моя єдина?
Жаль розваг, забутих в гамірній столиці?
Нудишся напевно в Кутно чи Лечиці?"
Не змогла б нічого мовити кохана,
Слухала би вітер в комині дорана...
Думала би довго, почала б журиться:
- Що він тут шукає в Кутно чи Лечиці?
Julian Tuwim RZUCIŁBYM TO WSZYSTKO...
Rzuciłbym to wszystko, rzuciłbym od razu,
Osiadłbym jesienią w Kutnie lub Sieradzu.
W Kutnie lub Sieradzu, Rawie lub Łęczycy,
W parterowym domu, przy cichej ulicy.
Byłoby tam ciepło, ciasno, ale miło,
Dużo by się spało, często by się piło.
Tam koguty rankiem na opłotkach pieją,
Tam sąsiedzi dobrzy tyją i głupieją.
Poszedłbym do karczmy, usiadłbym w kąciku,
Po tym, co nie wróci, popłakał po cichu.
Pogadałbym z Tobą przy ampułce wina:
"No i cóż, kochana? Cóż, moja jedyna?
Żal ci zabaw, gwaru, tęskno do stolicy?
Nudzisz się tu pewno w Kutnie lub Łęczycy?"
Nic byś nie odrzekła, nic, moja kochana,
Słuchałabyś wichru w kominie do rana...
I dumała długo w lęku i tęsknicy:
– Czego on tu szuka w Kutnie lub Łęczycy?
ID:
951158
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 22.06.2022 00:56:10
© дата внесення змiн: 24.06.2022 00:36:25
автор: Зоя Бідило
Вкажіть причину вашої скарги
|