|
Україно!..Ти під синім небом
Квіткою красуєшся здаля-
Із своїм родючим чорноземом
Богом поцілована земля!..
Сонцесяйні ниви та квітучі,
Зорані поля -- рядок в рядок...
Ти, Вкраїно, в вишиванці сущій
Соняшником вкладена в стіжок!..
Сяєш золотом на карті світу,
Золотистий цвіт твоїх дарів!
Хліба сущого, пшениці й жита,
І пахучих, в соняхах, полів...
Розцвітаєш сяйвом сонцецвіту!..
І здається, що у літні дні,
Зріле сонце губить зерна в житі--
З них зростають сонечка малі!..
Соняхи із запахом медовим--
України гордість і краса,
Розцвітають з кожним роком новим,
Невід'ємна радість і снага.
Квіткo сонця, виразна,яскрава,
Ти без світла й волі не ростеш...
Ти - корисна, в тому твоя слава,
Й недаремно на землі цвітеш...
Я в тобі вбачаю нашу душу--
Українську, щиру та пряму!
Волелюбну, гідність сущу нашу,
Що в віках протистоїть ярму...
Воля, щоби жити і творити,
Щоб людина у душі росла,
Необхідна понад все на світі-
В цьому правда на землі ясна.
Волю, як те сонце, не згасити
В душах,де хоч раз вона цвіла,
Прагнення до світла не убити-
В цьому філософія життя...
Зернятко малесеньке до сонця
Проростає із-під груд землі--
Так і українське мужнє серце
Волю здобуває в боротьбі...
Щоб сіяти й дихати на волі,
Шлях нелегкий треба перейти
І наперекір лихій цій долі--
Прорости, і вижити, й зрости!..
Соняшники рясно розцвітають
На вкраїнських сонячних ланах...
Їх, квітучих, також вишивають
На сорочках рідним, рушниках...
Дуже наші люди полюбляють
Сонячну веселу цю красу!..
З колосками соняшник сплітають--
Вірять в її магію живу...
І, можливо, є на все основа--
Не розгадана ще таїна буття...
Сонячно сія краса чудова,
Вишита з зернин, в яких --
життя...
#ЗБлагунСупрович 2021
ID:
957702
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 26.08.2022 20:20:59
© дата внесення змiн: 26.08.2022 20:20:59
автор: Зінаїда Супрович
Вкажіть причину вашої скарги
|