|
Подивіться в очі Сина України.
Там ясніє небо, хиляться жита,
Море неозоре і Карпат перлини,
Крим, Донбас, Софія Київська свята.
Вивірені очі, усмішка іскриться,
В них сім’я, дружина, батько й мати, друг.
В них ідея, віра, мужність, сила, криця,
Воля та свобода і незламний дух.
Ув очах солдата – вірність Україні.
Очі не тремтливі, не прижився страх.
В них – козачі думи, в них героїв тіні,
Що за незалежність полягли в боях.
Вдумливість, шляхетність, гідність, непокора,
Досвід, мудрість, вміння в справах і словах.
Вибухи, пожежі, смерть лиха, сувора –
Запеклись сльозою в зранених очах.
Бачили ці очі всі жахіття долі,
Хоронили друзів, били ворогів.
Змучені в полоні, ніби захололі,
Жевріли в надії, стримуючи гнів.
Звільнені з полону обіймали долю,
Радістю сіяла воленька свята.
Очі у шпиталі плакали від болю,
Прямували погляд вдячно на Христа.
Стримували сльози взимку на морозі,
Пильність не втрачали в спеку та дощі.
Очі в очі смерті блимнули в дорозі –
Заскрипіли в неї всі кістки й хрящі.
Світлий, чистий погляд – серце щире, добре,
Кошенят рятує, пестить дитинча.
Болем розтинає спопелений обрій,
Скривджених із жалем погляд зустріча.
Повняться любов’ю чоловічі очі,
Слухаючи ніжні лагідні слова,
Зцілюються рани від дзвінків жіночих,
І бринить коханням срібна тятива.
Радість перемоги – очі сяють щастям,
Усмішка і втома, гордість і краса.
Усміхайтесь, очі, всім на зло напастям,
Вас благословляють сині небеса.
Пильно та надійно і щодня, й щоночі
Воїн спопеляє й нищить ворогів.
Любим незрівнянні ці бездонні очі,
Незабутній погляд на віки віків.
© Галина Брич
ID:
959841
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Ода ТЕМАТИКА: Громадянська (патріотична) лірика дата надходження: 15.09.2022 19:51:38
© дата внесення змiн: 15.09.2022 19:51:38
автор: Галина Брич
Вкажіть причину вашої скарги
|