|
...Як мені, Боже, осягнути
Правдивий сенс мого буття,
Цей світ, себе у нім відчути
І зрозуміти це життя...
Як протоптати стежку долі,
Осмислити куди веде,
Й чи від зусиль моєї волі
Керунок стежки тої йде?..
Хто ми тут є у цьому світі?..
Єдині тіло і душа?..
Чи дійсно тут життя в зеніті,
Чи світ цей просто є межа?
Межа між вічним і буденним,
Між примусом і каяттям,
Між тим, що є в душі злиденним
І тим, де справжні почуття?
Хто нам виковує стандарти,
Будує рівень висоти,
Де кожному- свої Монмартри,
Яких повинні досягти?..
Хто зодягає в обладунки
З терпіння, волі і снаги,
І хто гірким поїть нас трунком,
Щоб спали ми, а не ішли...
Щоб не шукали ми дорогу,
Задля якої в світ прийшли
Й свою віддали волю вбогу,
І поневолені були...
Хто зараз нам готує рамки,
Підносить вибір у "меню",
Сипкі, з піску будує замки,
Стриже мізки у стилі "ню"?..
Дає подвійні всім стандарти,
Їх зрощує, вживляє нам,
І, перемішуючи карти,
Їх розповсюджує, мов спам...
Як розпізнати в цьому світі
Стежину істини й добра,
Котру в свої лукаві сіті
Сховала сумнівів пора?..
Пора всесвітнього тяжіння
До грошей, слави...суєти...
Чи збережем ми розуміння,
Що ми - для іншої мети?..
Що не залежно,яка мода
І вплив насущної доби,
Наше покликання - свобода
У тім,щоб людське зберегти...
Серед потоку мегабайтів
Та обіцянок-міражів,
І, перебравши сотні сайтів,
Не загубитись кожен вмів...
А загубившись - не змаліти...
Бо ми покликані іти,
Щоб на межі не пожаліти
Й себе у собі віднайти...
А поки шлях земний триває,
Є в кожного пізнання шанс...
Хто хоче - істину шукає,
Життя - це вічності аванс...
ID:
961792
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 03.10.2022 22:00:39
© дата внесення змiн: 03.10.2022 22:00:39
автор: Зінаїда Супрович
Вкажіть причину вашої скарги
|