(Центон)
Як умру, то поховайте
Мене на горі високій,
Серед степу широкого.
Щоб гори дивилися з неба,
Щоб лани широкополі,
На синій далині Карпат
Було видно, було чути…
І коли надійде ранок
У синєє море,
Нехай від мене похилені
І лани, і гори
Понесуть щось добре
До самого Бога
З пісні весняного жайворонка.
Поховайте та вставайте,
Хай почується голос вітру
І вражою злою кров’ю
Хай далека земля звістить.
І мене в сем’ї великій,
Коли вранці засяє сонце,
Не забудьте пом’янути.
Згадайте, хто в горах лежить.
А лукавого забудьте,
Щоб зберегти дух нації
Серед громади воскресній,
Щоб вічно була Україна молода.
Злиття рядків двох віршів. Вірш Максима Рильського «Відлуння» + «Заповіт» Тараса Шевченко.
19.05.2023.