Ой, та що там ваша зупа! Припини, не хочу й дивитись!
На кавалки все покрамсала, потім в блендер, щоби не вдаватись.
Український борщ... Оце мистецтво! То хіба реклама?
Там і зміст і сенс і розмір... Й кольорова гамма!
А які інгредієнти! Аромат... А смак!
Морква, бурячки, капуста, бульба, пастернак.
А спробуй іще з грибами, з вудженою грушкою,
Полтавський наш з галушками, улюблений з вушками!
А ще маєм з карасями,на гусячій юшці,
З яблуками, кабачками, ягідний... З петрушкою.
Як то можна в світі жити, щоб борщу не вміють зварити?
Ще не пізно... Вчись, Франческо, борщ варити наш з ЮНЕСКО.
Кладемо реберця в горщик а до них - водиці.
Фасолин...десь так зі жменьку і нехай вариться.
А тим часом бурячки будемо кришити.
Перед тим ще не забудь гарно їх помити!
На солому нашаткуй. Бульбу ріж на кубик.
Дрібно насічки капусту, втри часничний зубик.
Закладай не все одразу! З розумом - по черзі!
Щоб отії вітаміни із борщу не щезли!
В горщику нехай вариться, поруч став пательню.
Дрібно сало нарізай. Не капар, ретельно!
Цибулину не забудь нарізати дрібно.
Нащо хусточка до носа? Взнаєш! Так потрібно!
Відчуваєш уже запах? О! Рипнула хвіртка!
Тузик вже на задніх лапах і прийшла сусідка.
На ось...Глечик із пивниці. Сметанку зберемо.
Хочеш кислячка напиться? Отак і живемо.
Занур в борщ один томатик, щоб шкурочка злізла
А тепер в холодну воду.... Ось, тертка залізна
На. Потри і до пательні, де пускають бульки
Ароматні шкварочки й рум'яна цибулька.
Не забудь про зеленину! Без неї - ніяк!
Перчика клади зернини, лаврушки у смак.
Кріп порізала? Готово! Розділи на двоє.
Цю частину в сковорідку а цю... Підожди!
Там, в печі, вже дозрівають пишні пампухи.
Обережно! З жару, з печі! Тепер їх помастим.
Чим? Часник, олійка, кріп... А хочеш то маслом.
Все з пательні зразу в горщик. Ох і гарний вийшов борщик!
А тепер мав настоятись, як радять кухарки
Ой ! Про сіль зовсім забула. В тарілку сметанки...
Що питаєш? Як подати? Тузик, лови кістку!
Пампухи, сальце холодне і зелені трішки.
А тепер усі до столу! Подякуймо Богу...
Український їмо борщ. Смакота! Смачного!
Валентина Дацко/ Урода
16/06/2023