Працювала Мурашина,
Працювала, як машина.
День при дні весело, жваво
Та стало Джмілю цікаво:
“Як то просто працювати?
Треба процес направляти
В русло правильне, надійне...”
Й керівництво професійне
Над Мурахою здійснив,
Фірму “Трутні “ він створив.
А щоб краще працювала,
Плани нагора́ давала,
Появився бригадир
Гнойовий Жук, - і у мир
Мурашини – роботяги
Поповзли тони бумаги.
Плани місячні, квартальні,
Щотижневі, персональні,
Звіт щоденний про роботу...
Щоб ослабити гризоту
Бригадир взяв секретарку
Павучиху, - й господарку
Паперову передав,
Сам процесом керував.
В поті чола Мурашина
І надалі, як машина,
Все працює і працює,
І нові завдання чує.
Запросив Джміль звіти но́ві,
Тому на такій основі
Появився асистент
Таракан, - який в момент
Почав ремонт кабінету,
Те що обійшлись в монету
Комп’ютери, столи нові
І прінтери кольорові,
Це в рахунок не береться,
Це все іміджем зоветься.
Новий офіс, BMWе
Хто рахує там лаве,
Головне - престиж для фірми!
А якщо завтра із Бірми
Хтось приїде на науку?
То тоді лицем в багнюку
Вже не впадем, - все о'кей ...
Тільки щось робітник цей
Задоволення не має,
Менше вже чомусь співає?
Кляне ті щоденні звіти,
Й щоб вогню не розгоріти
З невдоволення Мурахи,
Припинити охи..., ахи...,
То створили департамент,
Який на фірми фундамент,
На чолі із Саранчою
( щоби не було застою),
Поклав пару кабінетів
З картинами із багетів
Дорогих, шикарних
Картин антикварних,
Щоби веселіше
І якось жвавіше
Працювалось Мурашині
Думають в крутій машині,
Думають на фірмі
Всі кадри добірні.
Подивився Джміль на дані,
А вони чомусь погані :
“Вже рентабельність не та,
Треба звати нам Крота.
Діагностику провести,
Щоби лад в фірмі навести ”.
Три місяці Кріт сидів,
Смачно пив і смачно їв,
І таки нарив -
Й висновок зробив:
« Забагато персоналу,
Треба з вашого загалу
Скоротити одиницю»
Й поклав папку на полицю.
Джміль подумав і сказав
(на Мураху око мав):
« Все не задоволена,
Примха ж не дозволена,
Грошей все їй мало,
А кому їх стало ?
Скоротити в першу чергу!“
І оголосив перерву.
Мораль байки є такою,
Подумаймо головою
Чи тих Трутнів відігнати,
Чи їх дальше годувати ?!
29.11.2011 р.