Дороги в мені й «дорогі» - намертво.
Перони й сезони летять ніби стріли наскрізь.
Все, що було важливим, лишає по собі сіль і в’язкість,
Дні болять мені, ніби свіжі синці на зап’ястях.
Дні печуть, як недопалки, й тануть на дні,
Час тече, стискається, по хребту тисне,
Розсипається й б’ється, немов кришталеве намисто…
У вітринах скаляться солодко гумові Мони Лізи.
Усі кроки вперед ковтають годинники й спроби втечі,
Всі «учора» - татуювання - сірі й занадто безпечні,
Все, що є, вростає в легені димом щовечора
І лягає на плечі сумом і тишею недоречною.
Всі маршрути і потяги, невдало так кимось змальовані,
Безнадійно застрягли між пунктами «десь» і «вдома».
Летаргійні люди біжать у справах, як зачаровані,
Й місто тебе обіймає
замкнутим
електричним
колом.
ні, не табу. я ж кажу: "змальовані чимось" не табу. а "змальовані кимось" – то формально пасивний, а по суті активний дієприкметниковий зворот. такі звороти прийшли невідомо звідки аж у 20 столітті, раніше їх не було в нашій мові. та й тепер в побутовій мові ви такого не почуєте ( наприклад "борщ зварено мною" ). а ось в канцелярській мові такі звороти водяться. порошенко каже: "мною підписано закон". але насправді треба "моєю рукою" чи просто "я підписав закон"
то так і пишіть, а "кимось змальовані" не годиться
Калина Аліна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
"Що "не годиться" - це висловлювати свою критику у такій не вельми вихованій формі. А з яких пір дієприкметникові звороти в поетичній мові стали табу - це окреме питання.
"кимось змальовані" не годиться. малювати можна "чимось", але ж не "кимось". такі звороти, як у вас цей, є канцеляризми; "Мони Лізи"; "біжать у справах"
Калина Аліна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за допомогу! Щодо "кимось змальовані", "кимось" тут стосується виконавця дії: не "малювати чимось", а "хтось змальовує".