це – стародавнє знаряддя війни:
вишукана артилерія.
воно скрегоче дебелими шестернями
і має дві кнопки: вихід та вхід.
високий сухий генерал сьогодні
закладе вибухівку під кілька мостів,
чухаючи за вухом випещеній машинерії.
ранок нового дня оголосять його трембіти,
і зелена зваблива сталь
вже стоятиме струнко рядочком,
готова до першої світової війни,
чи другої, чи третьої – кому яка різниця?
а й справді: ця вишукана артилерія
давно вже стала давнім способом війни.
її грубелезні шестерні можуть ввійти у зчеплення
наприклад, з цим плоскогір'ям, де кам'янистий ґрунт.
високий сухий генерал тицяє пальцем в обрій –
той припинив обертання, відрізаний від постачання.
тепер генерал напише рапорт своїм близьким та рідним,
розгорне картину битви, й порине туди з головою:
нехай директиви креслять директори,
а генерал генерує стратегії. –
це, каже, моя генеральна лінія.
генерал пролетів над гніздом історії;
генерал явно перегинає.
генерал не міркує про необхідність:
він її просто перетинає
з мечем та зеленкою: відчайдушний час
приводить у світ відчайдушні заходи.
якщо я обрав поразку, нехай я загину тепер,
на генеральній репетиції.
довге перебування на межі війни
сушить, морочить і болить йому голову.
він укладає угоди, вдається до паліятивів,
– його останнім аргументом є "пора обідати",
а компроміси нехай доїдають політики.
високий сухий генерал походжатиме цим роздоріжжям,
але з тим самим id і з тим самим портфелем,
на брифінги з нарадами ще довго, дуже довго,
аж доки станеться, що хтось його відсутність
зазначить безповоротно, і тоді прес-реліз напише:
генерал не прийшов; він був сухим та високим
general crossing, jethro tull