НТП залежить від розвитку фундаментальної науки та впровадження у практику її винаходів. Без минулого нема майбутнього, без теорії нема практики. Іншими словами, прогрес має завдячувати старовині, а технічні засоби — формулам і теоремам. «Чи буде на Марсі життя?» — запитання дещо важливіше, аніж «Чи є на Марсі життя?» Людина, що господарює на Землі, збирається влаштуватись колонією на червоній планеті, вважаю, привнесе туди ті ж проблеми, можливо, трохи менші, які зараз існують на голубій. Тому, щоб цьому запобігти, треба здійснити ревізію «теорії землян». Щоб вона була у деякому розумінні «чистою». А тоді — копіювати її, поширювати у новий простір.