(..Par délicatesse
J'ai perdu ma vie.(1)
А. Рембо)
Чорний вітер, білий місяць.
Перед ніччю Всіх Святих(2).
Холодно. Повсюди дзвони
Дзвонять відхідну{3) землі.
Черствість неба. А з глибин
лазурове світло плине
знизу вверх, до романтизму
до засушених дзвіниць.
Ліхтарі, вінки, цвітіння,
- дзвони дзвонять відхідну!
...Вільний вітер, повний місяць,
Перед ніччю Всіх Святих.
Я мерцем іду у світлі
жовчних вулиць; озиваюсь
до усіх воскреслих тіл;
Хто кохав мене кохаю;
хто зі мною був вітаю.
(1) Через делікатність
я погубив своє життя
(Артюр Рембо "З найвищої вежі")
(2) День Усіх Святих католики відзначають 1 листопада. В ніч напередодні цього дня - Хелловін - відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів слід відкуплятися ласощами
(3) відхідна - молитва, яка читається над людиною, яка помираєJuan Ramón Jiménez Viento negro, luna blanca
(..Par délicatesse
J'ai perdu ma vie.
A. Rimbaud)
Viento negro, luna blanca.
Noche de Todos los Santos.
Frío. Las campanas todas
de la tierra están doblando.
El cielo, duro. Y su fondo
da un azul iluminado
de abajo, al romanticismo
de los secos campanarios.
Faroles, flores, coronas,
— ¡campanas que están doblando!
... Viento largo, luna grande,
noche de Todos los Santos.
...Yo voy muerto por la luz
agria de las calles; llamo
con todo el cuerpo a la vida;
quiero que me quieran; hablo
a todos los que me han hecho.