Вороги напали
На край наш дорогий,
Та ми їм показали
Чиїм він є. Важкий
Настав час. Підступила
До нас лиха війна.
Весь край наш оповила,
Немов змія, вона
І душить нас, дихнути
Нам вільно вже не дасть.
Ми не змогли минути
Лихую цю напасть,
Та боремося з нею
Ми силами всіма,
Бо прагнемо душею,
Щоб, мов страшна зима,
Вона у нас минула,
Щоб вічним сном війна
Жорстока ця заснула
Й, мов красная весна,
Настав мир, та навіки,
А не на певний час,
Щоб не було повіки
Уже війни у нас
І в світі цім усьому.
Вона ж лиш зло несе
Усім, а також всьому,
Немов зміюка, ссе
Всі добрі почування
Та світлії думки
Без краплі співчування.
Але, немов зірки,
Війна таки погасне.
І буде в нас життя
На світі цім прекрасне,
Як щасне почуття.
Євген Ковальчук, 12. 10. 2022