*****
Ніколи ти не піддавайся
Недоленьці лихій.
Її здолати намагайся,
Йдучи із нею в бій.
Нізащо їй ти не корися,
І навіть не вагайсь,
А проти неї ти борися
Щосил, лиш не здавайсь.
Збороти ту лиху недолю
Ти зможеш в боротьбі,
Щасливую зустрівши долю,
Яка услід тобі
Ласкавим сонцем посміхнеться,
Все бажане надасть.
Тоді минеться й не верне́ться
Вже будь-яка напасть.
Щаслива доля не допустить,
Щоб знов вона прийшла.
Вона її в твій дім не впустить.
Напасть навік пішла.
Якщо ж напасть ти ту забудеш
І будеш до пуття
Робити, в щасті жити будеш
Впродовж всього життя.
В роботі лиш, лише у праці
В житті здійсниться все.
Що прагнеш, те, немов на таці,
Вона лиш принесе.
Було іще так споконвіку,
Є й буде так завжди.
Що зміниться щось з того віку,
Ти навіть і не жди.
Закони, що ідуть в народи,
Змінити можна вмить,
Закони ж матінки-природи
Ніколи не змінить.
Євген Ковальчук, 30. 09. 2020