З циклу "Брюссельська капуста"
У кожного міста є свої символи, наприклад,
Фонтанчики Уоллеса – в Парижі, Біг-Бен –
у Лондоні, каштани – листя або квіточки –
у Києві… Здавалося, Брюсселю личило б…
суцвіття капусти на фоні капустяного листа…
Ба, ні… Манекен Піс*, давно встановлений
та й не раз відреставрований. Що то звички!
Що то – глиби́ни історії!..
…Те все було в середньовіччя…
в Брюссель полізли вороги…
та захищать було вже нічим…
спасла ж фортеця… І – боги…
…Осада… штурм – ніщо не чинне…
вже діжки з порохом – круг стін…
і вороги, немов причинні,
життя поставили на кін…
Вогонь і… вибух – очі згаснуть…
а хто живий – умить скорись:
судьба невільників нещасна…
…та став в пригоді Хлопчик Піс**…
і враз відсирів вражий порох…
бо з хлопцем був Всевишній Бог,
і відступив від бельгів ворог:
таких не знали Перемог!
Відтак кладуть фонтану почесть!
а той – люд чесний веселить…
і кельтський дух, що має очі,
розчулює і… бадьорить…
І хлопця Піс вони вже двічі***
вдягли у нашенське вбрання,
шануючи козацтво Січі
й Руси історію.**** Та я
Його вже бачу в камуфляжі
укропа, що хистить Донбас,
та не тебе, рашистський паже, –
свиней з тобою він не пас!
І хай на Путлера Піс… дзюрить,
чим світовий підсилить сміх…
(ще б в руки Пісу дать бандуру!)
бо що є правда – то не гріх.
26.10.2015,
Kln, BRD
__________
* Ма́некен Піс (хлопчик, що пісяє; хлопчик-дзюркунчик) –
мініатюрна бронзова статуя-фонтан у вигляді хлопчика, що
справляє малу нужду в басейн – чашу фонтана – в центрі
Брюсселя (1388 р.). Ся пам'ятка – символ міста, з котрим
пов'язана низка цікавих бельгійських традицій.
** Про появу пам'ятки існують численні перекази. Згідно з
найпопулярнішим, у добу Середньовіччя Брюссель був обложений
ворожими військами. Городяни не побажали здаватися на милість
ворогам, і тоді ті заклали під міські мури вибухівку. Та малюк-
брюсселець біля муру справив малу нужду, і саме його сеча,
замочивши порох, нібито, зруйнувала всі плани ворога.
*** У День незалежності України в 2007 році в Манекен Піс
вбирався в український національний костюм, а у 2011 році –
в княжий одяг Ярослава Мудрого.
*** Дочки Ярослава Мудрого були віддані заміж за королів
Франції, та Данії з метою зміцнення зв’язків Руси з Європою.