або "Книга з книг страсти робких людей". саме зараз набираю не попудлярну історію єврейства, іудаїзму та християнства - який збіг обставин.
«І встав Яків тієї ночі, і взяв обидві жінки свої та дітей своїх, і перейшов брід Яббок… і зостався Яків сам. І боровся з ним якийсь муж, а ж поки не зійшла досвітня зоря. І він (той муж) побачив. Що не подужає його (Якова, і доторкнувся до суглобу стегна його. І звихнувся суглоб стегна Якова. І промовив муж той: «Пусти мене, бо зійшла досвітня зоря». А Яків відказав: «Не пущу тебе, коли не поблагословиш мене». І промовив до нього: «Як твоє ймення?». Той відказав: «Яків. І сказав: «Не Яків буде вже називатися ймення твоє, а Ізраїль, бо ти боровся з богом і з людьми та подужав». І запитав Яків: «Скажи ж ім.»я своє». А той відказав»Пощо питаєш про ймення моє» і поблагословив його (Якова-Ізраїля) там. І назвав Яків те місце Пенуїл («лице бога» на івриті), бо бачив був бога лице в лице та збереглася душа моя (Буття, 32, 23 – 31.). за українськими священними переказами, страх перед зорею є ознакою темної сили.
Журнал Сварог, 2010. с. 51.