Адажио (Ремо Джадзотто)
Як кажуть, нам китайський вірус не страшний –
У нас є свій, що має українські “вади"...
О, україщю, ЩОСЬ ТАКИ РОБИ – НЕ НИЙ.
Заслін постав хоча би від своєї влади.
А то…
Одяг корону розміру чужого – хрусь:
коронавірус;
зневажив досвід, ум і Україну-Русь –
коронавірус;
пообіцяв, але нічого не зробив –
коронавірус;
захисника і волонтера посадив –
коронавірус;
відмовив в чомусь немічному прохачу –
коронавірус;
волаючого у пустелі не почув –
коронавірус;
поперед старшим (віком) двері зачинив –
коронавітус;
забрав права в господаря землі і нив –
коронавірус...
Той вірус в нас повсюдно – тут і там,
у нього - розмаїття українських штамів.
На серце наступає нам
отой чвалак-гіпопотам.
О, скільки в нас таких ручних гіпопотамів!
...Однак, з усіх зара́з жахливіша є та,
що породила в нас до "вірусів" байдужість:
святкуємо чужі свята̀,
бо памка до своїх пуста,
бо мова, бачиться, проста…
Й деруть в нас шкуру від хвоста,
а треба б – з голови...
На те потрібна мужність!
6.03.2020