На здоров’я їжте і мені уріжте.
Приповідка
“на здоров’я їжте,
та й мені уріжте…”
як-то мудро скаже,
мов на хліб намаже!
цю народну мудрість
втямкували “слуги”*…
вдячні вони будуть,
не дай Боже, вдруге
хочеш обирати
слугів креатуру –
у конверті, брате,
Зѐ_Лена копюра,
а комусь лиш гречки
вповні вистачало,
а як суперечка –
докладали й сало
наші олігархи –
ті, що нас годують! –
важливіші “архи”:
як захочуть – взують
з сотню депутатів,
а то й Прєзідєнта,
хоч без автоматів –
не без резидента
то ж гляді́м закони**,
що оберігають
годівців... До скону
біс їм помагає!
29.12.2021
________
* CЛУГА́ (у феодальному та буржуазному суспільстві –
людина для особистих послуг у домі магната, поміщика, буржуа і т.ін.), ЛАКЕ́Й, КАМЕРДИ́НЕР, ПРИСЛУ́ЖНИК, СЛУ́ЖКА заст.,СЛУЖНИ́К заст.,
СЛУЖИ́ТЕЛЬзаст.,ПОСЛУ́ГАзаст.,ПАХО́ЛОКзаст.,ПОПИ́ХАЧзаст., зневажл.,
ПОСЛУГА́Ч діал.; ДЖУ́РА іст. (зброєносець козацької старшини в 16-18 ст.) ст.),
ЦЮ́РА діал.; ЧУ́РА діал.; КОЗАЧО́К (хлопчик-лакей у поміщицькому домі часів
кріпосництва в Україні); ХЛО́ПЕЦЬ заст. (слуга-підліток, “мальчик на побегушках”);
ЧЕЛЯ́ДНИК іст.,ЧЕЛЯДИ́Н іст.,ЧЕЛЯДИ́НЕЦЬ іст. (належний до челяді феодала) феодала), ГАЙДУ́К іст. (виїзний лакей); ДВОРО́ВИЙ, ДВОРА́К розм., ДВОРЯ́К рідше,
О́БШАР збірн., певно, від дієслова ОБШАРИТИ, ВИВЕРНУТИ КИШЕНІ “народа”, $$).
**горезвісний “Закон про олігархів”.
На світлині автора – прилучанин Петро Сердюк
на альтернативному “параді” 24.08.2020 року.