Задумали малі Курчатка
Причепурити свою хатку.
Прийшлось не довго міркувати:
Курчата будуть малювати
Картину на стіні чудову,
А для курятника - обнову.
Пензлі вже знайшли й палітру
Та тільки фарби... десь здуло вітром.
Тут жовтороті - помірковні
Відразу й рішення ґрунтовне:
Фарби будуть позичати.
Овва! Не варто сумувати.
Вже за мить малі Курчатка
Мчали з дому без оглядки.
_ _ _
Пінь мерщій побіг до річки,
В склянку зачерпнув водички.
Пензлі треба промивати,
Щоб чистенько малювати.
Цінь-курчатко вибіг в поле,
Вгорі - сяйво пречудове!
Став у Сонця він просити
Фарби ЖОВТОЇ відлити.
Крильця Сінь підняв до неба:
- Ну, будь ласка, фарби треба...
З Хмарки крапля полетіла
Й на палітру СИНЯ сіла.
Обізвалась з трави Жаба:
- А ЗЕЛЕНОЇ Вам треба?
Лапкою струсила смішно
Й на палітрі - зелень ніжна.
Прилетіла Капустянка
Білокрила, як панянка:
- БІЛОЇ я дам Вам трішки
Намалюєте ромашки.
Жучок-сонце шкандибає.
- Фарби треба? - він питає.
ЧЕРВОНОЇ не шкодує,
Причім, ЧОРНУ ще дарує.
Так позичили всі фарби
Для картини - чудо барви:
ЖОВТА, СИНЯ і ЧЕРВОНА,
БІЛА, ЧОРНА і ЗЕЛЕНА.
_ _. _
Почали малі Курчатка
Розмальовувати хатку:
Небо, сонце засвітило,
На траві ромашки білі,
Зріють запашні сунички
Підняли червоні личка
І метелики літають
Всю картину звеселяють!
Хатку зовсім не впізнати,
Як зрадіє Курка-мати!
Скаже: - Молодці, рідненькі,
Постаралися для неньки!
Радісно було Курчатам,
Що старались задля свята.
Примітка: казочка для молодших дошкільнят, як перша
сходинка під час вивчення і закріплення назв кольорів.
Дружно, весело, завзято узялись курчата розмальовувати свою хатку. Тай ще на поміч їм прийшли їхні сусіди.
Ось так і ми розмалюємо прикрасимо наш дім — Україну. Головне — перемога!