У християн східного обряду Рідв’вяні свята прийнято
зустрічати 12-ма їствами на столі за числом учнів
Ісуса Христа. Одним із страв є деруни або терті
(переважно картопляні) пляцки*… Про них
(і не тільки) в цьому коротенькому рев’ю з
площі Neumarkt міста Кельну, куди забрів,
мов ненароком, за 10 діб до Цього року
автор.
Ось і знов у Кельні я,
де живе моя сім’я –
донька й внучка –
дві колючки,
внук Максим та ще й зятьок –
славний польський козачок.
Їли пляцки та й гадали –
що то за холера? –
як би видать свою дану
заміж мільйонеру…
Ми жили б тоді, як пави,
горя та й не знали…
Ну а ще на думку спало –
(нам прости, мій Боже!)
коби ми ся враз так стало,
нам було би гоже…
На когось там ся молити,
йти кудись в Європу? –
Най вона до нас, облитих
миро, здійме попу…
Щоби не жувати латекс**
й не постить Хануку***,
ліпше буде їсти пляцки
й пестити онуків…
Недарма ж із України
вранці сходить сонце…
І живуть тут жовто-сині –
славні оборонці.8.01.2018,
Кельн, ФРН
________
*Назва дерунів, характерна для більшості
слов’янських країн Центральної Європи.
**Деруни у єврейській кухні, що супроводять
святкуванні єврейського свята Хануки***.
На світлині: автор з внучкою Ханною
на brench в одному із ресторайій Кельну...